Tomater er så meget umami. Du ved den femte grundsmag (surt, salt, sødt, bitter og umami). Og tomater er sundt. De forbedrer/beskytter mod sygdomme og lidelser som brystkræft, prostatakræft, slagtilfælde, for højt blodtryk, forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme, knogleskørhed, og dårlig sædkvalitet.
Det var så de 8 gode grunde til, at du skal spise tomater. Derudover smager de godt og kan tilberedes på et hav af måder og bruges i et utal af retter. Derfor får du herunder 8 gode grunde for dine smagsløg til at spise tomater.
Tomatsuppe
Tomatsuppe er en meget populær suppe. Det er den, fordi den er nem at lave, kan varieres i det uendelige, og så smager den skønt – sommer som vinter. Du kan lave den varm eller kold. Det er en varm variant, du får opskriften på, når du klikker på linket herover eller billedet herunder.
Gazpacho
Gazpacho er den kolde tomatsuppe. Den opskrift bliver du heller ikke snydt for, hvis du bare klikker på linket eller billedet. Gazpacho er en spansk suppe, og har du været på ferie i Spanien, kan du ved at gå ind på opskriften for genopfrisket minderne.
Tomatsalat
Tomatsalat er en syrlig salat, der passer perfekt til stegte retter. Endnu en af de opskrifter, hvor der findes et utal af varianter og en favorit i hver familie. Nogle kan lide den med ost (feta eller mozzarella) og oliven, andre vil hellere have den enkelt, blot med lidt løg og grønt. Du finder opskriften ved at klikke på link eller billede.
Grillede tomater
Grillede tomater hører sig grillsæsonen til, men kan også laves i ovnen, hvis du skulle få lyst til dem i utide. Dem du finder opskriften på, når du følger linket herover eller klikker på billedet herunder, er fyldt med cremet gedeost, der smager skønt sammen med lækre, solmodne tomater.
Shakshuka
Shakshuka er endnu en udenlandsk ret. Den er af tunesisk og israelsk afstamning. Den består hovedsageligt af tomater og pocherede æg. Og så er der fetaost og smagfulde krydderier i. Har du ikke allerede smagt shakshuka, så skynd dig at klikke på linket eller billedet, og få opskriften. Det smager sindsygt lækkert.
Langtidsbagte tomater
Langtidsbagte tomater er – som navnet antyder – ikke lige noget, du laver, få minutter før maden skal på bordet. Det tager tid, men så får du også lækkert tilbehør. Det er langtidsbagte cherrytomater, du får opskriften på, når du følger linket herover eller klikke på linket herunder.
Bagte tomater
Bagte tomater er lidt hurtigere at lave end langtidsbagte tomater. Men det er stadig ikke noget, du skal gå i gang med, 10 minutter før I skal spise. Du får både opskriften på bagte cherrytomater og store, bagte tomater, når du klikker på link eller billede.
Tomatsovs
Tomatsovs kan du lave, når du ikke ved, hvilken sovs du ellers skal servere til mørbradbøfferne, frikadellerne eller karbonaderne. Du kan variere smagen ved at variere krydderierne, du kommer i. Men det kan du læse meget mere om ved at klikke på link eller billede.
“Tingelingelater, to tomater, tre kartofler og en bøf. Det skal kongen ha’ til middag, ellers si’r han øf, øf, øf.”