Kunst og ophold i fængslet

Kunst er en udtryksform. Den sætter kreative tanker i gang og udtrykker det inderste i mennesket. Ofte sætter den en meget positiv atmosfære i luften og skaber rolige og venlige holdepunkter i en besværlig hverdag, men den kan også det modsatte: Sætte en asocial og destruktiv atmosfære.

Man skal ikke være i tvivl om, at der i fængslerne sidder mange meget kreative mennesker, med evner langt ud over det sædvanlige, som ved kraft af kunsten har fundet en bedre måde at at give udløb for deres energi på. Fx skrev den tidligere voldsdømte indsatte i et skotsk fængsel, Jimmy Boyle i sin selvbiografi fra 1977: “Jeg blev lamslået over alle de dybe følelser jeg blev ramt af, da jeg begyndte at arbejde med en skulptur. Det eneste jeg kunne sammenligne følelsen med var når jeg havde vundet over en eller anden i en slåskamp, eller jeg havde slået systemet på en eller anden måde. Jeg vidste jeg blot var aggressiv, men at bruge denne kraft på fysiske symboler, og blive totalt accepteret af samfundet, var overraskende for mig. Jeg arbejdede vildt med kunst og udtrykte min smerte, had, vrede, kærlighed, desperation og frygt. Det var meget vigtigt for mig som person, fordi det gav mig afløb for alle disse dybe følelser på en anden måde – i kunsten

Jimmy Boyles erfaring er udsædvanlig, men kunsten kan sætte noget i gang, som man ikke ved første iagttagelse bemærker. For mange er det en god måde at fordrive kedsomheden på, men den rører også ved dybe lag i menneskets bevidsthed og sætter dermed en udvikling og udforskning af disse lag i gang på en stilfærdig, ikke truende måde til gavn for den personlige udvikling. Kunsten kan fx være aktiviteten der får mennesker i at arbejde sammen i fællesskab og begynder at opføre sig mere socialt.

Kunsten er for alle, og når den ikke har et elitært præg, kan være god reklame for andre til at deltage i en kreativ, uformel og venlig dialog på skolegangen.

På Vestre Fængsel har kunsten en særlig betydning. Fx er den gamle kirke blevet renoveret og skolens meget kreative kunstlærer, Lennart Frandsen, har sat sine mærker rundt omkring på de gamle murer.

Den Nyrenoverede Kirke

Kirken har gennemgået en renovering af kunstner Peter Bonde, der har givet den et moderne anstrøg. Bemærk fx vinduesglasset, som er blevet sandblæst efter en særlig metode i Sverige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *